понедельник, 19 октября 2020 г.

Виховна година. Бесіда на тему " За життя без сміття"


Побутове сміття — це відходи, що утворюються в 

результаті життєдіяльності людей і видаляються ними 

як небажані чи непотрібні.





Як довго розкладаються різні відходи

Звичайно, не все, що ми викидаємо, завдає шкоди навколишньому середовищу - органічні відходи навіть корисні, бо удобрюють землю. Терміни розкладання органічних відходів мінімальні, але, накопичуючись на міських полігонах, вони створюють неприємний запах і приваблюють комах і гризунів, які розносять різні інфекційні захворювання. У той же час, вважається, що газ метан, який виділяється органічними відходами на звалищі, сприяє глобальному потеплінню. Потрібно пам'ятати про такі факти:

·         скло розкладається більше як 1000 років;

·         газетний папір - від одного місяця до одного сезону;

·         звичайний офісний папір - два роки;

·         картонні коробки - протягом трьох місяців;

·         поліетиленові пакети - 100-200 років;

·         пластикові пляшки - близько 180-200 років;

·         металеві банки - 10 років;

·         старе взуття - 10 років;

·         автоакумулятори - близько 100 років;

·         фольга - більше як 100 років;

·         електричні батарейки - 110 років;

·         гумові покришки - 120-140 років;

·         алюмінієві банки - 500 років.

Щоправда, фахівці стверджують: терміни розкладання деяких речей є дуже приблизними. Наприклад, щодо поліетиленових пакетів. У багатьох українських джерелах наводиться термін їх розкладання 100-200 років. Деякі західні джерела наводять цифру 500 або навіть 1000 років. Однак встановити точну цифру неможливо з тієї причини, що пластикові пакети використовують трохи більше 50 років, і термін розкладання вчені встановлюють лише експериментальним шляхом. У той же час, екологи кажуть, що навіть біорозкладні пакети, можливо, ніколи не будуть розкладені повністю. Це пов'язано з тим, що коли вони розкладаються до найдрібніших частинок, мікроорганізми не хочуть їх переробляти. Таким чином, мікрочастинки пластику й далі існуватимуть у непереробленому вигляді, хоч неозброєним оком їх і не видно. Вплив цих частинок на природу вченим ще слід вивчити. Для того щоб скло і кераміка під дією води перетворилися на більш дрібні речі, буде потрібно понад мільйон років, але в землі вони можуть зберігатися нескінченно довго. Термін розкладання паперу не дуже великий, але свинцеві барвники зі стоками потрапляють до водойм, роблячи воду непридатною для пиття, отруюють ґрунт і все, що на ньому росте. Одними з найбільш небезпечних відходів є батарейки та енергоощадні лампи, що містять ртуть. Одна батарейка, як вважається, забруднює 20 метрів площі або 400 літрів води.

Багато чого з того, що ми викидаємо на смітник, може отримати друге життя. Для цього лише необхідно розділяти відходи життєдіяльності у домашніх умовах.





Комментариев нет:

Отправить комментарий