среда, 26 апреля 2017 г.


        Сьогодні Україна і світ відзначають 31-шу річницю Чорнобильської катастрофи. 

           Вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року став причиною наймасштабнішої техногенної катастрофи у світовій історії. Аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики як за кількістю постраждалих від її наслідків, так і за економічною шкодою. Вона сталася на території СРСР, але з розпадом  радянського Союзу величезний головний біль від проблемного об'єкту дістався Україні.
            Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тисяч. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак,  саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.
            На даний час Україна офіційно оголосила про перехід до етапу зняття блоків ЧАЕС з експлуатації. На етапі остаточного закриття і консервації енергоблоків Чорнобильської АЕС, який триватиме до 2028 року, діяльність в основному стосуватиметься реакторів, контурів багаторазової примусової циркуляції і суміжного обладнання блоків 1, 2 і 3 Чорнобильської АЕС.      
 Колишні енергоблоки планується перевести в якісно новий стан. Такий стан характеризується вищим рівнем безпеки, з мінімальним споживанням ресурсів у режимі тривалого зберігання. 
                                                  Наслідки Чорнобиля
     Радіаційного забруднення тією чи іншою мірою зазнали одинадцять областей колишнього Радянського Союзу, в яких проживає 17 мільйонів людей, з них в Україні – понад 10 мільйонів.
       Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу, тому що це – час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили 31 рік…

Нам горе люте миром перебути,
   Нам поховати зло в бетон і бронь,
 І – не забути! – доки світ і люди,
 Синів землі, що відвели вогонь.

                                                                          Б. Олійник       


Книжкова викладка в бібліотеці











Комментариев нет:

Отправить комментарий